Alla våra fantastiska resor

Resa

Vad man inte får missa i Los Angeles

564531-hollywood-walk-of-fameLos Angeles, eller LA som den kallas i folkmun, är en gammal stad. Den grundades av spanjorer redan i slutet av 1700-talet, men sedan 1846 tillhör den USA. Staden ligger i södra Kalifornien vid Stilla havet. Staden har ett mycket behagligt klimat och enorma stränder. Det är till mycket stor del en ”bilarnas stad”. Staden är bland annat ett kulturellt centrum för många kulturyttringar, främst film.

En sevärdhet som nästan alla vill se är Hollywood. Förvisso har de flesta filmstudios flyttat ut från Hollywood, men det är fortfarande ett mycket kändis-tätt ställe. Den berömda gatan Walk of Fame med 1000-tals minnesmärken över scenens kändisar är minst sagt välbesökt och ger en bra glimt av filmens barndom och ungdom. Vid Kinesiska Teatern finns de handavtryck som stora stjärnor lämnat i gatan.

LA och dess omgivningar har massor med fina stränder. En av de man inte får missa är Venice Beach. Förutom en strand där man kan bada är det samlingsplats för skateboardåkare, kroppsbyggare, eldslukare, olika små teatergrupper, agitatorer. Om man gillar att titta på folk är det här rätt plats!

Nära Venice Beach ligger Abbot Kinney Boulevard, en affärsgata med det mesta inom konst, mode, mat och nattliv. Modeaffärerna är ofta bland trendsättarna i USA och priserna är ofta därefter.
Ett måste för många är The Getty Center, ett mycket fint museum. Det står sig kanske dåligt mot de stora europeiska, men har en fin samling impressionister, som Van Gogh, Renoir, Cézanne och Monet.