Alla våra fantastiska resor

Resa

Tips inför den långa flygresan

16905-airplane

Långa flygresor kan lätt bli en prövning. Man sitter inte så särskilt bra, och sitter tätt inpå medpassagerare. Många dras dessutom med mer eller mindre flygrädsla, och det gör ju inte resan roligare.

Flygrädslan är inte lätt att bli av med. En förberedelse kan dock vara att ta reda på vad som faktiskt händer. Det finns utmärkta instruktionsfilmer på Internet, som förklarar varför man ibland hör ett otäckt ljud från till exempel domkrafter som ställs om. För den som har lite större besvär finns lugnande medel. Ett gott råd är att undvika alkohol. Förvisso kan det döva, men gör också hjärnan mindre logisk.

Ett utmärkt sätt är att ladda sin smartphone, iPad eller liknande med musik. Flera musiktjänster tillåter nedladdning för lyssning i off-line-läge. Man måste ha laddat ner i förväg, mycket få flyg har Internet, och om de har det brukar inte hastigheten imponera. På nätet finns också ett stort antal ljudböcker, inlästa på ett professionellt sätt. En bok tar ofta 5-8 timmar att lyssna på, och då är en stor del av resan förbi. Självklart kan man också ladda ner ett par filmer i förväg!

Ett bra tips är att man i handbagaget har en påse med det man behöver under resan, som hörlurar, tuggummi, tidningar. Den tar man fram direkt när man kommit ombord. Medpassagerarna brukar inte uppskatta att man ständigt skall upp och hämta saker i handbagaget.