Alla våra fantastiska resor

Resa

Shopping i USA

932102-georgetown-mall-interior

Shopping i USA är populärt bland många svenska besökare. Många varor är tydligt billigare, klassiker är jeans, Converse-skor, collegetröjor, hygienartiklar. En del av det lägre priset kan ligga i den lägre momsen. Momsen är inte federal, utan bestäms av varje stat, men ligger oftast på 2-8%.

Det som också gör shopping attraktivt är de gigantiska köpcenter (malls) som finns i utkanten på alla större städer. De som finns runt de stora städerna är så stora att det inte finns möjlighet att titta på alla enskilda affärer under en dag.

I de flesta köpcenter finns därför en reception där man kan få en karta över köpcentret. Personalen där brukar ha rätt bra grepp över var man kan hitta olika varor.

Ett annat populärt ställe för shopping är de outlets som finns. En del outlets säljer varor från många olika tillverkare, men många säljer bara från en tillverkare. Här säljs varor med någon defekt men även sådant som håller på att ”gå ur modet” och därför säljs till ibland mycket låga priser.

USA är ju ett billand, och för den som har bil är det lätt att besöka köpcenter och outlets. Väl skyltat, generöst med parkering. Det går i och för sig ofta att ta sig med buss, men det är mer komplicerat.