Alla våra fantastiska resor

Resa

Roadtrip genom USA

762287-route-66

Många turister och även många amerikanare gör gärna en road-trip genom USA. Det finns ett drygt dussintal väl beskrivna rutter, där man kan köpa kartor och vägbeskrivningar. USA är ju ett väldigt land, och på en resa från exempelvis östkust till västkust hinner man uppleva väldigt många naturtyper och se väldigt mycket av ”det genuina USA”, kanske mest i betydelsen hur det var förr.

Den troligen vanligaste och mest klassiska är nog Route 66, som går mellan Chicago och Los Angeles. Den rutten är legendarisk, och går genom hjärtat av USA. Man kör fortfarande på den gamla riksvägen US 66, som numera dock inte längre är riksväg. Vissa sträckor måste man dock köra på de nya motorvägarna. Längden är strax under 4 000 km.

Längs den vägen kommer man att passera de enorma lantbruksområden, som en gång gav försörjning till många människor. Många motell och restauranger längs vägen präglas verkligen av tidens tand, och många är nu övergivna. Mot slutet av resan passerar man Grand Canyon, ett verkligt underverk.

En annan känd led är Oregon Trail, som går från staten Massachusetts i öst från Staten Oregon i väst. Den följer US20, och är i stort sett den väg som de stora invandrarvågorna tog på 1800-talet. Vägen passerar bland annat nära Yellowstone National Park